Podela Karate-a

Moderni karate se obično deli na tri dela:

– Kihon
– Kate
– Kumite (borba)

Kihon prevedeno znači osnovna tehnika ili osnova, ali možda najbolje kao osnove karatea.Ovo objedinjuje sve osnovne tehnike karatea kao što su udarci rukom, udarci nogom, stavovi, blokovi i dr. Kakogod, ovo je samo opšti izgled karatea. Kihon nije jedino što početnik uči i što autsajder vidi, nego ide u srce onoga za što osnovne tehnike stvarno služe. Ravnoteža, brzina, snaga, izbor momenta, koncentracija i mnogo drugih stvari su pravi kihon, a to nastaje beskonačnim ponavljanjem tehnika. Zato se za kihon kaže da je osnova karatea.

Kumite (borba) doslovno prevedeno s japanskog znači “susret ruku” i ima mnogo oblika. Kumite je dio karatea gde se ofanzivne i defenzivne tehnike primenjuju u praksi. To je borba s protivnikom uz primenu naučenih udaraca i blokova, stavova i kretanja. Protivnici pokušavaju zadati jedan drugome brze, precizne i kontrolirane udarce rukama i nogama (šakom i stopalom) u određene delove tela, istovremeno odbijajući ili izbegavajući takve napade, a s namjerom da onesposobe protivnika za dalje akcije. Specifični stavovi i poseban način kretanja doprinose efikasnosti napada i obrane. U sportskoj borbi protivnici pokušavaju skupiti što više bodova kako bi pobedili protivnika.

Kata prevedeno znači “forma”, također i “borba s zamišljenim protivnikom”. To je skup unapred određenih pokreta koji se sastoji od obrambenih i napadačkih tehnika. Takav skup poteza ima svoj tačno određeni oblik i red po kojem se tehnike izvode. Pokazuju borbu sa zamišljenim protivnikom, a kako je karate samoodbrambena disciplina napadu uvek predhodi odbrana, nakon čega sledi protivnapad.
Kate su zamišljene kao skup pokreta koji prikazuju različite tipove napada i odbrane pod idealnim okolnostima.Važno je zapamtiti da su one razvijene dok još nije bila razvijena pismenost na Okinawi ili Kini, pa su fizičke rutine bile logična metoda za čuvanje ovog tipa informacija.
Postoji oko stotinjak kata u različitim stilovima karatea, svaka sa određenim specifičnim varijacijama.

Print Friendly, PDF & Email