Istorija karatea

Karate ili karate-do je borilačka veština, poreklom iz Japana. U bukvalnom prevodu, kara znači prazna (gola) ili kineska (po načinu izgovora), te ruka ili šaka, dakle kako se odbraniti, odnosno boriti „bez oružja u rukama“. Nastanak karatea vezuje se za stare borilačke veštine ostrva Okinava, u 19. veku, gde su se lokalne tradicije mešale sa kineskim i japanskim uticajima. Početkom 20. veka karate stiže u Japan, a posle Drugog svetskog rata raširio se po svetu. Do u izrazu karate-do implicira da je karate put do samospoznaje, a ne samo učenje sa aspekte borbe. Karate pripada takozvanim tvrdim stilovima. Nasuprot mekim stilovima (aikido, ving čun itd.) koji gledaju da koriste snagu i energiju napadača, tvrdi stilovi ističu telesnu kondiciju, pre svega brzinu i snagu iz brzine. Tehnički, karate koristi udarce pesnicom, šakom, prstima, laktovima, kolenom i nogama, razne blokade, a ponekad se uče i poluge, bacanja, bolni hvatovi, udarci u vitalne tačke (u oči, grlo, nos itd.), i tehnike rukovanjem oružja – kobudo.

Filmovi sa borilačkim veštinama 1960-ih i 1970-ih su učinili da se popularnost borilačkih veština značajno poveća, i reč karate je počela da se koristi na generički način i da se globalno odnosi na sve orijentalne borilačke veštine zasnovane na udarcima. Karate škole počinju da se pojavljuju širom sveta, primamljujući one sa neobaveznim interesovanjem, kao i one koji traže dublje izučavanje borilačkih veština.
Shigeru Egami, glavni instruktor Shotokan Dojo-a, smatra „da većina sledbenika karate-a u prekomorskim zemljama vežbaju karate samo zbog borbenih tehnika … Film i televizija … prikazuju karate kao misteriozni način borbe u stanju da prouzrokuju smrt ili povrede sa jednim udarcem … masovni mediji predstavljaju pseudo-umetnost daleko od prave stvari“. Shoshin Nagamine je rekao „karate se može smatrati kao sukob sa samim sobom ili kao doživotni maraton koji se može pobediti samo kroz samodisciplinu, težak trening i sopstveni kreativni napor“.
Za mnoge praktikante karate je duboko filozofska veština. Karate-do uči etičkim principima i može imati duhovnog značaja za njegove pristalice. Gichin Funakoshi (Otac modernog karate) je svoju autobiografsku knjigu nazvao „Karate-Do: My Way of Life” (“Karate-do – Moj životni put”) kako bi dao osvrt na prirodu karate-a. Karate se praktikuje kao umetnost (budo), kao sport, kao borbeni sport, ili kao trening samoodbrane. Tradicionalni Karate stavlja naglasak na samorazvoj (razvoj sebe, budo). Savremeni japanski stil obuke naglašava psihološke elemente koje treba ugraditi u odgovarajuć Kokoro (odnos) kao što su istrajnost, neustrašivost, vrline, veštine i liderstvo. Sportski karate stavlja naglasak na vežbe i takmičenja. Web Japan (pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Japana) tvrdi da ima 23 miliona karate praktičara širom sveta. Osoba koja vežba karate naziva se karateka.

Print Friendly, PDF & Email

About lakicevic

Pročitajte

Dan borilačkih veština

SIVAC, 07.10.2023. – Manifestacija sa ciljem promocije borilačkih veština i sporta uopšte, „Dan borilačkih veština“, …

Regina Fest – Mali Stapar

U organizaciji Udruženja građana „Štrand“ Sivac, na Malom Staparu je organizovan Regina Fest, koji je …