utorak, 27 novembar 2018 23:50

Dva operativna trenera karatea

Dokaz da se kvalitetan i mukotrpan rad isplati pokazao je 22.11.2018. kada je KK “Dušan Staničkov” dobio još dva trenera u svojim redovima jer su Tamara Lakićević i Borislav Lakićević na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu uz stručni nadzor prof. Strahinje Tepavčevića odbranili završne radove i time dobili zvanje operativnog trenera karatea.

 

27. Juna 2018. godine u sali Gimnazije "Veljko Petrović, uspešno je organizovano ovogodišnje polaganje za viša karate zvanja. Polaganje je organizovano uz saglasnost i podršku Komisije za zvanja Karate saveza Vojvodine, a pred licenciranim ispitivačima, predstavilo se i prikazalo svoja znanja 13 kandidata.

Kvalitet prikazanog znanja i spremnost su kao i uvek bili na visokom nivou a prolaznost stoprocentna! Polaganju  je prisustvovao veliki broj roditelja, članova porodica kandidata, gostiju.. itd.

Na kraju, možemo se pohvaliti da je naš klub nakon ovog polaganja bogatiji za 7 žutih, 3 narandžasta, 2 zelena i 1 plavi pojas.

U ime kluba , svim kandidatima koji su polagali upućujemo čestitke na uspešnosti i novim zvanjima! Zahvalnost kao i uvijek upućujemo roditeljima naših članova koji nam daju svesrdnu podršku u svemu što radimo i bez kojih sve ovo nista ne bi bilo moguće”

 

A.Kurđumov

B. Lakićević

Nove lepe vesti stižu iz najstarijeg somborskog Karate kluba "Dušan Staničkov". U Inđiji je u nedelju, 11. marta, održano Prvenstvo Vojvodine u karateu, za ovu godinu. Bronzanu medalju u katama za pionirke (u konkurenciji 2008. godišta) osvojila je Bojana Lakićević, Luka Terzina takođe se okitio bronzanom medaljom u izvodjenju kata za pionire (u konkurenciji 2007. godišta ).

Osvajači medalja stekli su pravo na učešće na Prvenstvu Srbije koje se održava 31. marta i 1. aprila u Somboru.

Na 21-om Međunarodnom Memorijalnom turniru u karateu „Igor Anđelković“, koji je održan 17.02.2018. godine u GH „Mostonga“, Karate klub "Dušan Staničkov" je imao 12 predstavnika i isti broj osvojenih medalja, 4 zlatne , 3 srebrne i 5 bronzanih.

1. Mihajlo Repaja - Zlatna medalja-borbe i Bronzana medalja – kate
2. Nikola Vuković – Bronzana medalja – kate
3. Bojana Lakićević –Zlatna medalja – kate
4. Rade Ciganović - Bronzana medalja
5. Nemanja Mudrinić – Srebrna medalja – kate
6. Luka Terzin – Srebrna medalja – borbe
7. Lazar Jakšić – Zlatna medalja – kate
8. Maksim Stričevic – Bronzana medalja – kate
9. Stefan Jelić – Bronzana medalja – kate
10. Nikola Drača – Srebrna medalja – kate
11. David Dojić – Zlatna medalja – kate

utorak, 03 oktobar 2017 20:40

Istorija Karatea

 

Karate ili karate-do je borilačka veština, poreklom iz Japana. U bukvalnom prevodu, kara znači prazna (gola) ili kineska (po načinu izgovora), te ruka ili šaka, dakle kako se odbraniti, odnosno boriti "bez oružja u rukama". Nastanak karatea vezuje se za stare borilačke veštine ostrva Okinava, u 19. veku, gde su se lokalne tradicije mešale sa kineskim i japanskim uticajima. Početkom 20. veka karate stiže u Japan, a posle Drugog svetskog rata raširio se po svetu. Do u izrazu karate-do implicira da je karate put do samospoznaje, a ne samo učenje sa aspekte borbe. Karate pripada takozvanim tvrdim stilovima. Nasuprot mekim stilovima (aikido, ving čun itd.) koji gledaju da koriste snagu i energiju napadača, tvrdi stilovi ističu telesnu kondiciju, pre svega brzinu i snagu iz brzine. Tehnički, karate koristi udarce pesnicom, šakom, prstima, laktovima, kolenom i nogama, razne blokade, a ponekad se uče i poluge, bacanja, bolni hvatovi, udarci u vitalne tačke (u oči, grlo, nos itd.), i tehnike rukovanjem oružja - kobudo.


Filmovi sa borilačkim veštinama 1960-ih i 1970-ih su učinili da se popularnost borilačkih veština značajno poveća, i reč karate je počela da se koristi na generički način i da se globalno odnosi na sve orijentalne borilačke veštine zasnovane na udarcima. Karate škole počinju da se pojavljuju širom sveta, primamljujući one sa neobaveznim interesovanjem, kao i one koji traže dublje izučavanje borilačkih veština.
Shigeru Egami, glavni instruktor Shotokan Dojo-a, smatra "da većina sledbenika karate-a u prekomorskim zemljama vežbaju karate samo zbog borbenih tehnika ... Film i televizija ... prikazuju karate kao misteriozni način borbe u stanju da prouzrokuju smrt ili povrede sa jednim udarcem ... masovni mediji predstavljaju pseudo-umetnost daleko od prave stvari". Shoshin Nagamine je rekao "karate se može smatrati kao sukob sa samim sobom ili kao doživotni maraton koji se može pobediti samo kroz samodisciplinu, težak trening i sopstveni kreativni napor".
Za mnoge praktikante karate je duboko filozofska veština. Karate-do uči etičkim principima i može imati duhovnog značaja za njegove pristalice. Gichin Funakoshi (Otac modernog karate) je svoju autobiografsku knjigu nazvao "Karate-Do: My Way of Life” (“Karate-do – Moj životni put”) kako bi dao osvrt na prirodu karate-a. Karate se praktikuje kao umetnost (budo), kao sport, kao borbeni sport, ili kao trening samoodbrane. Tradicionalni Karate stavlja naglasak na samorazvoj (razvoj sebe, budo). Savremeni japanski stil obuke naglašava psihološke elemente koje treba ugraditi u odgovarajuć Kokoro (odnos) kao što su istrajnost, neustrašivost, vrline, veštine i liderstvo. Sportski karate stavlja naglasak na vežbe i takmičenja. Web Japan (pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Japana) tvrdi da ima 23 miliona karate praktičara širom sveta. Osoba koja vežba karate naziva se karateka.

 

 

 

U tipično sportskoj atmosferi, Karate klub "Dušan Staničkov" srednjeg junskog petka u OFO sali Gradske hale "Mostonga" u Somboru održao polaganja za viša učenička zvanja

Treneri najstarijieg kluba - kluba rodonačelnika somborskog karatea, koji naredne godine slavi redak jubilej, pola veka postojanja i uspeha, majstori karate sporta i dugogodišnji karate pregaoci Saša Kurđumov i Borislav Lakićević nisu krili zadovoljstvo. Ostvareni su odlični rezultati dvanaestoro kandidata koji su imali ni malo lake zadatke da u složeno zadatom izvođenju kata, te simulaciji borbi, prikažu stečena znanja. Trenerima domaćeg kluba izuzetno je asistirala i polaznicima moral i samopouzdanje podizala šampionka karatea Nikolina Lemić, reprezentativka iz Doroslova, nosilac crnog pojasa.

Novi nosioci Oranž Pojas I postali su: Bojana Lakićević, Nemanja Mudrinić, Rade Ciganović, Andrej Nastasić, Stefan Nikolić; Oranž pojas poneli su Todor Repaja, Lazar Krstevski, a Zeleni pojas Vuk Jovisić, Nikola Vuković, Mihajlo Repaja, Luka Terzin, Mateja Sedovšek.

Nagrade, zahvalnicama i peharima za postignute rezultate nagrađeni su Adrijan Terek, Bojana Lakićević, Mihajlo Repaja, Vuk Jovisić, Nikola Vuković, Nemanja Mudrinić, Luka Terzin.

Na najlepši način je tako, tradicionalnim polaganjima, zaokružena još jedna lepa sezona za takmičare i trener "Dušana Staničkova", uprkos otežanim uslovima za trenažni proces tokom čitave godine.

petak, 19 maj 2017 06:23

Turnir Igor Anđelković

petak, 19 maj 2017 05:49

Kontakt

Karate klub "Dušan Staničkov", Sombor

Kontakt osobe:

Aleksandar Kurđumov  i Borislav Lakićević - 062/161 08 16

web: www.kkdusanstanickov.com

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Oba predstavnika KK "Dušan Staničkov" osvojili medalje na državnom prvenstvu.

Predstavnici Karate Kluba "Dusan Stanickov" Sombor, na Prvenstvu Srbije, održanom u Mladenovcu poslednje aprilske subote, osvojili su dve bronzane medalje. Mihajlo Repaja je osvojio treće mesto u konkurenciji pionira, dok je njegova klupska drugarica Bojana Lakićević zabeležila isti uspeh u kategoriji poletarki. Tako su Bojana i Mihajlo i na najvišem takmčarskom postolju dokazali talenat i marljivost.

Ujedno, najstariji somborski karate klub, time ponovo može da se podiči podatkom stopostotnog učinka, s obzirom da su oboje učenika trenera Saše Kurđumova i Borislava Lakićevića koji su se plasirali na najvažniju takmičarsku scenu u državi, uspeli da se popnu na pobedničko postolje.

Kratak rezime - a niz uspeha najstarijeg somborskog karate kluba, "Dušan Staničkov" - predvodnika novog olimpijskog sporta, karatea u somborskoj sredini i šire

- Spisak medalja na tri takmicenja u novoj sezoni, 2017; predstoji Državno prvenstvo, 29. aprila u Mladenovcu -

Dvadesetii Memorijalni međunarodni turnir "Igor Anđelković" u Somboru (25. februar): Karate klub "Dušan Staničkov" imao je osam predstavnika. Izabranici trenera Aleksandra Kurđumova i Borislava Lakicevića osvojili su dve zlatne, jednu srebrnu i pet bronzanih medalja. Zlatne medalje osvojili su: Todor i Mihajlo Repaja, te Vuk Jovišić. Srebrnu medalju osvojio je Nikola Vuković, dok su bronzane osvojili: Bojana Lakićević, Rade Ciganović, Stefan Nikolić i Nemanja Mudrinić.

U nedelju, 5. marta, u Staroj Pazovi je održano Prvenstvo zone Bačka u karateu. Iz karate kluba Dušan Staničkov bronzane medalje i plasman na Prvenstvo Vojvodine zaslužili su: Bojana Lakićević, Mihajlo Repaja i Nemanja Mudrinić.

U Inđiji, 18. marta, u organizaciji Karate Saveza Vojvodine održano je Prvenstvo Vojvodine u sportskom karateu za poletarce, pionire i nade. Takmičari Karate kluba „Dušan Staničkov“ osvojili su dve medalje: jednu zlatnu i jednu srebrnu. Šampion Vojvodine za 2017. godinu u kategoriji Pionirke (2008. godište) u disciplini kate postala je: Bojana Lakićević, vicešampion u kategoriji Pioniri (2007. godište) u disciplini kate je Mihajlo Repaja. Vuk Jovišić i Nikola Vuković u kategoriji Pioniri (2007. godište) u disciplini kate osvojili su četvrto i peto mesto. Osvajači medalja plasirali su se na Prvenstvo Srbije.

Kontakt info

  • KK Dušan Staničkov
  • Tel: 062/161 08 16
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Sala Gimnazije (u terminu treninga)
  • facebook.com/groups/258542727655132

Treninzi

  • PONEDELJAK 19 - 20.30
  • SREDA 19 - 20.30
  • PETAK 19 - 20.30

Treninizi se održavaju u sali Gimnazije "Veljko Petrović" u Somboru

KK Dušan Staničkov